Ô Ma

Bourgogne, Frankrig

Efter en karriere som kok i de travle køkkener i London var det tid til lidt luftforandring, hvilket medførte, at Tom Williams gik ind i vinbranchen. Her arbejdede han en årrække for en stor vindistributør, alt imens han færdiggjorde sin WSET Diploma.

Da tilværelsen som vinhandler var blevet hverdag, voksede lysten til selv at lave vin. En dag besluttede Tom sig for at søge ind på ønologistudiet, som han efterfølgende færdiggjorde, før han senere drog til Californien og Oregon, hvor han fik arbejde hos henholdsvis Kosta Browne og Domaine Drouhin.

Efter en årrække i USA ønskede Tom at komme tilbage til Europa. Da han gennem sin tid i vinbranchen primært havde arbejdet med franske vine og havde rejst dertil adskillige gange som dreng, endte han med at slå sig ned i Bourgogne, hvor han fik arbejde hos Domaine de Montille i Volnay, inden han i 2022 tog springet og stiftede sit eget mikro-negociant-projekt, Ô Ma.

Ô Ma er beliggende i Santenay i det sydlige Côte de Beaune, men druerne til hver enkelt cuvée kommer fra forskellige små plots fra hele Bourgogne. Tom er ekstremt kvalitetsbevidst og selektiv i sin tilvælgelse af druer og ønsker kun perfekt modne druer, som udelukkende kommer fra marker, der bliver dyrket uden brug af nogen former for kemikalier.

Alt arbejdet i vineriet foregår selvfølgelig ved Toms hånd, hvor der arbejdes med minimal intervention. Alle vinene fermenteres med naturgær, vinene presses uden tilsætning af SO2, og de hvide gennemgår herefter hyperoxidation for at eliminere de let oxidative komponenter i vinene, der kan lede til problemer såsom premox. Alle vinene bliver efterfølgende lagt på 228l fade i en blanding af ny og brugt fad, som varierer fra 15 til 50 % nyt for hver cuvée. Her ligger vinene et års tid i kontakt med gærresterne, hvor der også jævnligt udføres bâtonnage. Vinene bliver ikke filtreret, og der tilsættes kun minimal SO2 inden flaskning.

Tom er uden tvivl en winemaker med teorien i orden og sans for detaljen. Selvom hans cuvéer kommer fra vidt forskellige terroirs, kan man nemt se en rød tråd i den stil af vine, Tom ønsker at producere. Stilen bærer præg af en imponerende balance af frugtmodenhed, fadbrug og reduktion, med en altid stram og forfriskende syre.

Vinene fra Ô Ma er et must-try og kommer desværre i små mængder, så det er med at slå til, når de er på lager.

5 produkter